Craiova Veche
Share Button

Petrache Poenaru

Personalitati marcante din Craiova

Petrache Poenaru

Petrache Poenaru s-a nascut la 10 ianuarie 1799, Benesti, judetul Valcea, decedat in 1875. Pandur si om de incredere al lui Tudor Vladimirescu, inginer, matematician, inventator, pedagog, membru titular al Academiei Romane din 1870, fondatorul colegiilor nationale din Bucuresti si Craiova, organizatorul invatamantului national romanesc, inventatorul tocului rezervor (brevetat de guvernul francez in mai 1827 sub titlul plume portable sans fin, qui s'alimente elle-même avec de l'encre).

Marele organizator al invatamantului romanesc a fost in tinerete haiduc si pandur in armata lui Tudor Vladimirescu. Tanarul care n-avea nici 22 de ani, Petrache Poenaru, proaspat gramatic, absolvent eminent al scolii Obedeanu din Craiova, inflacarat de idealurile revolutiei, isi schimba straiele si se strecoara in ceata unor haiduci care exista prin mahalalele Craiovei. Tovarasii lui haiduci, descopera intr-o incaierare cu niste arnauti, ca nu stie sa traga la pistoale si nici sa arunce cutitul, si pe deasupra ca tanarul are o calimara ascunsa prin buzunare. il prezinta lui Tudor ca sa rada impreuna de tanarul Petrache. Tudor este din prima clipa placut impresionat de mintea agera si entuziasmul lui Poenaru, care ajunge in numai cateva saptamani omul de taina al lui Tudor Vladimirescu, sef al cancelariei si al contopistilor.

Primul roman care a calatorit cu trenul

La 15 septembrie 1830, se deschide in Anglia prima cale ferata din lume, care va face legatura intre Liverpool si Manchester. La 27 octombrie 1831 tanarul Petrache Poenaru, spunea printre altele: „Am facut aceasta calatorie cu un nou mijloc de transport, care este una din minunile industriei secolului... douazeci de trasuri legate unele cu altele, incarcate cu 240 de persoane sunt trase deodata de o singura masina cu aburi...”

Fosta statie de metrou, Semanatoarea, poarta acum numele lui.

[sursa: wikipedia.com]

Craiova Veche pe Facebook

Camere Live

Craiova live video webcam