Craiova Veche
Share Button

Istoria Craiovei

Scurt istoric despre orasul Craiova

In secolele VII si VIII, localitatea era denumita Ponsiona, conform mai multor inscriptii descoperite. Prima atestare documentara a localitatii sub numele Craiovei dateaza din 1 iunie 1475, aparuta intr-un hrisov al domnului Laiota Basarab.

Pelendava geto-daca este prima forma de organizare sociala descoperita pe actualul teritoriu al Craiovei, datând din anii 400 i. Hr. – 102 d. Hr.. La inceputul secolului al II-lea, romanii au construit aici un castru roman, considerându-se ca o harta finalizata in anul 225, in care apare trecuta Pelendava romana, este prima mentiune documentara a celei mai vechi asezari de pe teritoriul actualului oras.

In ultimele decenii ale secolului al XV-lea, s-a infiintat Marea Banie de Craiova care, in scurt timp a devenit a doua institutie politica importanta, dupa domnie. Mihai Viteazul, a fost Mare Ban al Craiovei si, in acea perioada, orasul era important centru economic si militar.

O contributie importanta a avut Craiova si in Revolutia din 1821 condusa de Tudor Vladimirescu, care a i-a acordat un loc prioritar ca centru economic si strategic deosebit. In izvoarele vremii, Craiova era frecvent denumita "Capitala micii Romanii".

Pelendava

Craiova in secolele 14-17

Craiova in secolul al 18-lea

Craiova in secolul al 19-lea

Craiova in secolul al 20-lea

Mahalale - Impartire urbanistica

Date demografice

Parcul Nicolae Romanescu

Istoria aeroportului

Istoria orasului Craiova

Istoria RAT Craiova

Craiova Veche pe Facebook

Camere Live

Craiova live video webcam