Craiova Veche
Share Button

Istorie oras Craiova

Scurt istoric al orasului Craiova

Istoria Orasului Craiova

Pe teritoriul orasului Craiova au fost descoperite resturi de locuire inca din epoca neolitica, iar din vremea ocupatiei romane s-au gasit urmele castrului ridicat aici, ca si cele ale valului numit "Brazda lui Novac". Prima atestare documentara a Craiovei apare in 1475, intr-un hrisov dat de voievodul Laiota Basarab si in care se aminteste de jupan Neagoe de la Craiova.

In timpul celei de-a doua domnii a lui Vlad Calugarul (1482-1495) bania de la Strehaia s-a mutat la Craiova. Aceasta institutie reprezentativa pentru istorie medievala a Tarii Romanesti a dainuit pana in 1831, cand a fost desfiintata.
In 1795, o epidemie de ciuma a secerat sute de vieti omenesti, iar in 1796 focul pustieste multe cartiere. Pagube serioase au fost aduse orasului de catre cetele turcesti din Vidin, care au ocupat Craiova in 1806.
De numele orasului se leaga numeroase evenimente de mare rasunet in constiinta poporului nostru. Pana in 1817, cand potera a reusit sa-l prinda si sa-l arunce in ocna de la Telega, vestitul haiduc Iancu Jianu bagase groaza in cei bogati. In 1821, craiovenii s-au ridicat intr-un glas la chemarea lui Tudor Vladimirescu. In 1848, in zilele revolutiei, la Craiova a aparut ziarul "Nationalul".
Manastirea Bucovatului, cunoscuta si sub numele de Cosuna. Pisania arata ca biserica a fost cladita in anul 1572, de Stefan biv vel Clucer si fiul acestuia Parvu Clucerul, in timpul domniei lui Alexandru II Mircea (1568-1577). In 1656, Paul de Alep o considera "un mare edificiu din piatra zugravita frumos in toate partile". Biserica – pustiita in 1781, cu clopotnita daramata de apele Jiului in 1834, parasita de calugari in 1848 – a servit ca biserica de mir pana in 1896. In 1929 a fost restaurata de Comisia monumentelor istorice.
Constructia a fost realizata din caramida si are un plan treflat, cu altar heptagonal. Interiorul are patru straturi de picturi: prima zugraveala s-a facut in 1574, iar pictura de zi a fost executata in 1813. Aici se pastreaza – unicat in Tara Romaneasca – o cronica murala, pictata pe peretele de apus al naosului.

Casa Baniei

Casa Baniei este cea mai veche constructie civila din oras si unul dintre cele mai vechi monumente de arhitectura de acest gen din Romania.

Constructia dateaza din timpul domnitorului Constantin Brancoveanu (sec.XVII),dar se pare ca ea urma un edificiu mai vechi, datand din sec. XV, apartinand marii familii boieresti a Craiovestilor,

Palatul Jean Mihail

Palatul Jean Mihail, palat de plan dreptunghiular, cu trei niveluri – o fosta proprietate a lui Dinu Mihail – construit intre anii 1899 si 1907, dupa planurile arhitectului Paul Gottereau fiind legata de mutarea resedintei banilor la Craiova. In 1750, aici a functionat prima scoala romaneasca din Craiova. Este o cladire de plan patrat cu doua niveluri. Restaurata de curand, ea adaposteste sectia de etnografie a Muzeului de istorie.

Primaria Craiova - Banca Comertului C Neamtu

Primaria Craiova, fosta Banca a Comertului C. Neamtu

Parc Nicolae Romanescu

Parcul " Nicolae Romanescu "

Biserica Sf. Dumitru (Gradina Trandafirilor) este unul dintre cele mai vechi monumente ale orasului Craiova. Ea a fost refacuta in 1690, de catre Petre Obedeanu si iarasi de fiul sau, Constantin, in 1724. Cutremurul din 1838 i-a adus mari stricaciuni, ceea ce a determinat inchiderea ei in 1849. In 1889 a fost daramata si, dupa planurile arhitectului francez Lecomte de NouyBiserica Sfantul Dumitru, s-a ridicat constructia actuala, pastrand vechile elemente arhitecturale. A fost realizata dupa un plan in forma de cruce greaca si are un pridvor deschis, o turla pe naos si doua pe pronaos. Biserica Sf. Dumitru, unul dintre cele mai vechi monumente din Tara Ro maneasca. Biserica este intalnita adesea in izvoare si sub numele de"Baneasa" sau "Domneasca", indicand, probabil, ori originea domneasca a ctitorului, ori locul marcant pe care-l ocupa el in ierarhia sociala a vremii. Pe locul actualei constructii a existat o biserica mai veche, ridicata la sfarsitul sec. XV sau inceputul sec. XVI, ctitorie a Craiovestilor, apoi una noua, construita de Matei Basarab in 1651.

Universitatea din CraiovaUniversitatea din Craiova, fostul Palat al Justitiei. Inca din secolul XVIII, oamenii inaintati cereau o scoala superioara pentru Oltenia.

Monumentala cladire a sediului Universitatii a adapostit in trecut Palatul de justitie. Intreaga arhitectura este realizata in spiritul academismului francez. Planurile au fost concepute de arhitectul Ion N. Soculescu, in anul 1890.

Muzeul Stiintele NaturiiMuzeul de Stiintele Naturii

Fratii GolescuMonumentul Fratilor Golescu

[sursa: ici.ro]

Craiova Veche pe Facebook

Camere Live

Craiova live video webcam